Funktek (2014-2017)

Funktek var ett treårigt arvsfondprojekt som handlade om att hitta nya kunskaper och metoder för att skapa tillgängligare museiupplevelser.

Projektet tog avstamp i  FN’s deklaration om mänskliga rättigheter som säger att kultur ska vara tillgänglig för alla. Alla har lika stor rätt att delta i och skapa kulturen! Men så ser det inte ut i praktiken. Många museer exempelvis dras med otillgängligheter av olika slag. För vissa människor innebär det att det blir svårare att ta del av det som finns på museer. För andra blir det rent av omöjligt. Detta var vi många som ville ändra på!

“Vissa saker går inte att läsa sig till, utan måste upplevas”

Under projektets tre år följde Funktek flera utställningsprocesser, från start till mål, deltog i stadsvandringar och programverksamhet och genomförde över 80 workshops på olika teman.

Metoden, att testa och utvärdera tillsammans med besökare i workshops, växte under projektet från metod till själva lösningen. Det är genom att träffa besökare som museerna kan bli tillgängligare och för alla. När människor som funkar på olika sätt träffar varandra uppstår en mer konkret förståelse för varför tillgänglighet är viktigt.

Personer med egen erfarenhet om otillgängliga miljöer är oftast den säkraste källan till kunskap. Därför anställde Funktek personer med olika normbrytande funktionsvariationer för att utvärdera tillgängligheten. Totalt arbetade över 100 personer som “funktekpiloter” under projektets gång.

“Metoden blev det viktigaste resultatet”

Genom att göra alla dessa workshops tillsammans fick vi en massa nya kunskaper om vad som skapar riktigt kass och otillgänglig kultur, men ännu mer kunskap kring vad som skapar riktigt bra och tillgänglig kultur. Vi lärde oss också en hel del om just testandet som metod och hur en kan göra det på ett sätt som gör att så många som möjligt har möjlighet att delta.

För att kunna påverka fler museer och andra kulturinstitutioner skrev vi bland annat en handbok. Den heter ‘Bara gör! – Så skapar du ett tillgängligare museum’. I rapporter står det en massa matnyttigt exempelvis om hur en kan testa tillgänglighet i workshops, hur en kan planera tillgängliga utställningar eller hur syntolkning kan göra en guidad visning bättre för alla. 

FunkTek var ett samarbete mellan Göteborgs Stadsmuseum, Utopia, Mistra/Urban Futures (via Changemaker), Rise (tidigare Interactive Institute) och Riksutställninar. 

FunkTek finansierades av Arvsfonden.