Föreningen
I Föreningen har vi många engagerade, kunniga och reflekterande testpiloter som är kärnan i vår förening. Utöver det har vi över 200 medlemmar. Vår styrelse har olika expertområden inom bland annat:
Tillgänglighetsinventering
Medskapande och deltagande processer
Tillgänglig Design och universell utformning
Projektledning och workshophållande
Syntolkning
Normkritik och forskning inom funktionshinderstudier
Vår historia
I föreningen ifrågasätter vi normer som finns i vårt samhälle och kulturliv att vi människor fungerar på samma sätt och som gör att personer med normbrytande funktionalitet diskrimineras. Genom att kritiskt granska dessa funktionsnormer kan man förändra dem.
Utopia startade som ett arvfondsprojekt 2008 och utvecklade en kursverksamhet inom dans, musik och konst där alla oavsett funktionsförmåga fick delta. År 2011 startades föreningen och sedan dess har vi genom samarbeten, föreläsningar, projekt och workshops jobbat med att skapa ett tillgängligt och inkluderande kulturliv. Vi utgår från vår vision att kultur är en mänsklig rättighet - att kunna ta del av den och skapa den - och att det ska gå att göra oavsett vilken funktionsvariation du har.
-
Hanna af Ekström
Ordförande, metodutvecklare, doktorand i design, tillgänglighetskonsult
Jag är doktorand i design vid HDK - Valand, Göteborgs universitet, där mitt avhandlingsprojekt handlar om universell design med inriktning på medskapande och inkluderande designmetoder. Jag är också designlärare i kurser om social intervention och deltagande design.
Med över ett decennium av erfarenhet inom tillgänglighetsfrågor i kulturlivet driver jag och deltar i projekt samt erbjuder konsultationer för att främja tillgänglighet i såväl museer som offentliga rum. Jag föreläser om funktionsnormer, deltagande processer och universell utformning. Under åren har jag koordinerat ett stort antal workshops för kommande museiutställningar och stadsplaneringsprojekt. Mitt arbete inkluderar även publikationer som lyfter fram betydelsen av inkluderande planering och gestaltning.
Just nu arbetar jag inom Utopia med Projekt Blom på Bohusläns museum och är tillgänglighetskonsult för Etnografiska museet i Stockholm.
-
Annette Wilhelmsson
Styrelseledamot , föreläsare om syntolkning och tillgänglighet för personer med synnedsättning
Jag är i grunden folkhögskolelärare med inriktning på kultur och har undervisat på teaterlinje i 10 år. Dessutom har jag drivit en biograf i 20 år och har ett eget bokförlag där jag skriver och ger ut barnböcker om kända klassiska konstnärer.
Sedan jag fick en synnedsättning arbetar jag nu mycket med tillgänglighetsfrågor i Göteborgs kommun, med fokus på stadsrum, parker, natur och frågor kring trafik och resande. Jag har ett stort engagemang för att främja tillgänglig kultur inom teater, museer och biografer, och arrangerar syntolkning i olika sammanhang.
Jag har även drivit projekt med studenter på Chalmers arkitektur program och undervisat inom områden som tillgängliga inomhusmiljöer samt trafiklösningar för spårvagnar och bussar. Dessutom deltar jag i AI-projekt som fokuserar på gående i intensiva trafikområden.
Kontakt:
-
Anette Andersson
Styrelseledamot, Tillgänglighetskonsult, Projektledare och Syntolk
Jag har ett stort intresse för att ge möjlighet åt alla människor att ta del av all typ av kultur.
Ordförande i och validerad av Branschorganisationen Svensk Tillgänglighet. Jag genomför inventeringar av Enkelt Avhjälpta hinder, både utomhus och inomhus, i Region Västra Götalands Tillgänglighetsdatabas TD3.
Ni kan få hjälp med att gå igenom vilka åtgärder som behövs för att uppfylla lagkraven i era lokaler, allt från skyltar till ledstråk.
Jag är även utbildad syntolk vid Fellingsbro Folkhögskola och certifierad UUA-coach. Universell utformning av arbetsplatser handlar om att skapa en mer inkluderande arbetsmiljö och säkerställa lika villkor för alla.
Kontakt:
-
Jenny Hyltèn Cavallius
Styrelsemedlem, tillgänglighetskonsult
Arbetar som tillgänglighetskonsult i Utopia. Det innebär att jag håller föreläsningar, konsultationer och workshops hos olika (främst) kulturverksamheter, med fokus på den fysiska och kognitiva tillgängligheten. Tidigare arbetade jag även som koordinator i projektet Funktek tillsammans med Hanna och Lilian. Just nu ingår jag i ett samarbete med Bohusläns museum som vill göra kulturmiljöer utomhus mer tillgängliga för alla. Tillsammans med Lilian jobbar jag även som workshopledare i projektet FuTArk, vars syfte är att undersöka tillgängligheten inom det uppdragsarkeologiska fältet. Vi undersöker även hur lätt eller svårt det är för en besökare att delta i en allmän visning av en utgrävningsplats. Det bästa med att jobba för Utopia är att arbetsuppgifterna är så omväxlande, jag har aldrig tråkigt utan får möta många nya personer, platser och infallsvinklar hela tiden. Och dessutom så är det för ett meningsfullt syfte: Att jobba för ett kulturliv som alla kan ta del av!
Kontakt: jenny@utopias.se
-
Lilian Paunovic Olsson
Kassör, tillgänglighetskonsult, projektledare
Jag arbetar som tillgänglighetskonsult och projektledare i Utopia. Det kan innebära allt ifrån att leda workshops, föreläsa och skriva om tillgänglig kultur. Jag arbetade med både Hanna och Jenny i projektet Funktek mellan 2014 – 2017 och under 2018 – 2020 arbetar jag tillsammans med Jenny i projektet FuTark som handlar om att tillgängliggöra uppdragsarkeologiska utgrävningsplatser. Jag är utbildad kulturprojektledare vid Kulturverkstan i Göteborg. Drömmen är att fortsätta driva projekt tillsammans med andra och skapa ett bättre, tillgängligare och över lag mycket bättre kulturliv. Jag är ”all about” sammanhang – jag sjunger med Slynkören, sköter ljud och ljus för Göteborg Open Stage och håller på att lära mig att spela trummor, det går sådär bra. Viktigast av allt – har katter (i plural).
Kontakt: Lilian@utopias.se
-
Leif Göran Josefsson
Sekreterare