FUTARK

Futark som förkortning står för Funktionsrätt, Tillgänglighet och Uppdragsarkeologi

Projektet pågick mellan åren 2017 och 2020, finansierat av Riksantikvarieämbetets FoU-medel. I FuTArk utforskade vi hur svensk uppdragsarkeologi förmedlar sitt arbete till allmänheten – med särskilt fokus på frågor kring tillgänglighet och funktionsrätt.

Vi ställde de viktiga frågorna: Hur inkluderande är den publika förmedlingen av arkeologi? Vilka barriärer står i vägen, och hur kan vi övervinna dem? Genom projektet utvecklade vi nya förhållningssätt, metoder och praktiska verktyg för att skapa en mer tillgänglig och inkluderande arkeologi som kan komma alla till del.

Projektet baserades på ett samarbete mellan Stiftelsen Kulturmiljövård (projektledare och medelförvaltare), Norrköpings stadsmuseum, Funktionsrätt Östergötland, Funktionsrätt Norrköping, Kulturföreningen Utopia, Arkeologerna SHMM och Länsstyrelsen Östergötland. Tillsammans bröt vi ny mark för vad tillgänglig kulturarvsförmedling kan vara.

Verktygslådan – En handbok för tillgängligare uppdragsarkeologi

Som resultat av projekt FuTArk har vi tagit fram Verktygslådan – en rapport i tre delar som syftar till att göra uppdragsarkeologin mer tillgänglig för alla. Varje del har ett tydligt fokus och riktar sig till olika målgrupper, vilket gör att de kan läsas separat. Tryck på varje rubrik för att ladda ner de olika delarna av verktygslådan. Vi hoppas vi genom vår verktygslåda kan inspirera och bidra till att uppdragsarkeologin blir mer inkluderande för alla.

Del 1: Det här är projekt FuTArk

Den första delen beskriver projektets genomförande och resultat. Den är tillgängligt utformad och riktar sig till alla som är intresserade av uppdragsarkeologi och tillgänglighet.

Del 2: Handbok i tillgängligare arkeologiska visningar

Här hittar du konkreta tips, metoder och råd för hur du kan arbeta med tillgänglighet inom uppdragsarkeologin. Handboken är ett praktiskt verktyg för alla som jobbar med publik förmedling.

Del 3: Fördjupning

Den sista delen erbjuder en djupare inblick i projektet, med teoretiska texter, uppsatser och arbete från FuTArks workshopar. Den riktar sig främst till forskare och specialintresserade inom arkeologi.